Hayvan hastalıklarının varlığı; sektörde ciddi kayıplara neden olmakta, hem insan sağlığında olumsuzluklara yol açmakta, hem de hayvancılık sektörüne önemli bir ivme kazandırabilecek hayvan ve hayvansal ürünlerde verim kayıplarına neden olmakta, ihracat imkanlarını da ortadan kaldırmaktadır.
Özellikle Şap, Sığır Vebası, Tüberküloz ve Bruselloz gibi salgın hayvan hastalıklarının Türkiye'de endemik durumda olması ve hemen hemen tüm bölgelerden hastalık bildirimlerinin alınması ve 2005 yılının son çeyreğinde ve 2006 yılının başında ortaya çıkan Avian Influenza Türkiye'nin bu konuda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu göstermektedir.
Kaçakçılığın önlenememesi ve hayvan hareketlerinin yeteri ölçüde kontrol altına alınmaması hem söz konusu hastalıklarla mücadeleyi kısıtlamakta ve hem de bunların yayılmasını hızlandırmaktadır.
Hayvan hastalıkları ile mücadele edecek, koruyucu önlemler alacak, salgın hastalıklarla mücadele edecek, önemli hastalıkların eradikasyonu ile yerli hayvanların ıslah edilerek verim düzeylerinin artırılmasına yönelik çalışmalarda görev alacak meslek elemanlarına olan ihtiyaç artarak devam etmektedir
İnsanlığın gıda ve giyecek ihtiyacı varolduğu sürece, hayvancılıkta varolmaya devam edecektir. Verim artışı ve ürün çeşidinin çoğalması ile ekonomik olarak üreticisine katkı sağlayacağından iyi bir planlama ile tarımsal sanayide varolacaktır. Bu da üretici ile birlikte sektörde çalışan veterinerlik, kimyasal sanayi, üretim ve pazarlama işinde çalışacak elemanlarına olan ihtiyacı arttıracaktır. Kalkınmakta olan ülkemiz için stratejik bir alandır.